Gammel britisk maskinpark
gir nytt liv til norsk ullindustri

Sommeren 2024 gjorde KraftUll en betydelig investering i et gammelt, britiskprodusert spinneri fra Solkustens Spinnverkstad i Norrtälje.

Nå står den 20 tonn tunge maskinparken i Vestre Gausdal, og arbeidet er i full gang for å få alt klart til oppstart tidlig i 2025.

Det var et omfattende arbeid som måtte til da to store lastebiler i slutten av juli ankom Hellbergs sag i Vestre Gausdal, lastet med et komplett, brukt spinneri fra Solkustens Spinnverkstad i Sverige.

Maskinsjefen, Giambattista Paltrinieri, kjent som GB, var til stede da de 20 tonn med maskineri endelig ble losset av og trillet inn i lokalene.

 – Vi har brukt sommeren på å flytte maskinene inn i de nye produksjonslokalene og klargjøre hver del på sin plass, forteller han.

Flere maskiner
Spinneriet består av flere store maskiner i en fast rekkefølge. Først kommer plysmaskinen, som grovkarder ullen og løsner opp i de mest kompakte flokene. Deretter går ullen videre gjennom to kardemaskiner og flordelere, før den ender opp i spinnemaskinen som snur den til garn. Til slutt blir garnet formet till hesper ved hjelp av hespemaskinen.

 – Blant det utstyret som fulgte med fra Solkustens Spinnverkstad, var også en del garn som tidligere eier hadde spunnet til oss men ikke rukket å hespe. Garnet selges nå under navnet «Ingrid», en hyllest til spinneriets historie, forteller GB.

Gammel historie
Maskinene er opprinnelig produsert i England, og det finnes flere deler som bærer preg av historie. Kardeverket viser en stempel som lyder «Tatham’s 1953», men noen komponenter stammer så langt tilbake som 1930-tallet.

 – Det er imponerende maskiner, store og vakkert konstruert, sier GB, tydelig stolt over maskinparken.

Kardverket er hele 16 meter langt og 1,05 meter bredt, en størrelse som stiller strenge krav til lokalene i Vestre Gausdal. Fra før har det også blitt installert en tørkemaskin fra Tyskland, noe som gjør at maskinparken i Gausdal nå er nær komplett.

 – Det eneste vi mangler, er et vaskeanlegg for ullen, sier GB. Han forteller at arbeidet med å få alle maskinene i stand starter for fullt i november.

Større variasjon
Samtidig som arbeidet med det nye spinneriet har pågått, har KraftUll gjennom sommeren og høsten begynt å sortere innkommet ull i et bredere fargespekter. Mens selskapet tidligere hovedsakelig har arbeidet med lysegrå, mørkegrå og brunt garn, har de nå startet å skille ut enda flere naturlige farger – farger som er naturlig skapt av sauene selv.

En betydelig mengde ull, 400 kg, er allerede blitt vasket ved Vågå mikrospinneri og ligger nå klar til å settes i maskinene så snart de er driftsklare.

 – Planen er å starte produksjonen i januar 2025, sier GB. Vi har mål om å produsere 60 kilo kardet ull per dag, og så øke deretter til over det dobbelte.

Det svenske spinneriet hadde en kapasitet på om lag 60 kilo garn per dag, og forventningene er nå store til hvordan produksjonen vil utvikle seg i de nye omgivelsene.

Nye produkter

ANE Ryegarn melert

Nytt ANE ryegarn i en nydelig palett av melerte farger som gir et naturlig, levende uttrykk.

Kjøp

FLODA strikkegarn

1-trådet, mykt strikkegarn med fin glans som egner sig til lette plagg. 100% lamull fra Gammalnorsk spælsau.

Kjøp

Liten heklepakke ryegarn

Oppskrift på sitteunderlag laget spesielt for vårt ryegarn! Inneholder oppskrift, en bunt ryegarn og heklenål.

Kjøp

Strikkepakker

Strikkepakker med garn og egen oppskrift.

 

Kjøp